dinsdag, augustus 25, 2009

Ganesh Chaturthi

Je verjaardag 10 dagen lang vieren lijkt misschien wat veel, voor Ganesha, de God met het olifantenhoofd is dit heel normaal. Het verjaardagspartijtje is op 23 augustus in de West-Indiase deelstaat Maharashtra begonnen.

Het verjaardagsfestival van Ganesha staat ook bekend onder de naam Ganesh Chaturthi, Vinayak Charturthi en Vinayaka Chavithi en vindt altijd plaats in de hindoe maand Bhadra (half augustus tot half september).

Al maanden vooraf is men druk bezig met het boetseren van een levensgroot model van klei van Ganesha. Overal worden deze Ganesha's tijdens het festival op grote platforms gezet om zo de God met het olifantenhoofd goed te kunnen aanbidden. De priester zorgt dat er door middel van chanten leven in de figuur van klei komt (pranapratishhtha). Ganesha ontvangt daarna tientallen offers, onder andere rode bloemen. Gedurende de ceremonie worden hymnen gechant uit onder andere de RgVeda, Unpanishads en de Ganesha Stotra (Narada Purana).
Op de laatste dag volgt een processie waarop Ganesha door de straten wordt gedragen, begeleid door zang en dans, waarna de God in de zee of een rivier wordt ondergedompeld, hiermee neemt Hij alle ongeluk van de mensheid met zich mee, wat toch een leuke traktatie is op je verjaardag.

Ganesha is de zoon van Shiva en Parvati. Hij rijdt op een muis of op een rat. Toen Ganesha klein was ging Shiva oorlog voeren en kreeg hij niet echt de kans zijn zoon te leren kennen. Na jaren te hebben gestreden keerde Shiva terug naar huis. Daar zag hij een indringer en onthooft deze meteen. Toen Shiva ontdekte dat hij zijn eigen zoon had onthoofd gaf hij zijn dienaren opdracht het eerste het beste dier te zoeken dat men kon vinden. En zo kwamen ze terug met het afgehakte olifantenhoofd. Shiva bevestigde het hoofd op het levenloze lichaam van zijn zoon die gelijk weer tot leven kwam.

Ganesha is de God van wijsheid en kennis, neemt hindernissen weg en is de beschermheilige van reizigers. Hindoes bidden tot Ganesha als ze aan iets nieuws beginnen zoals een nieuwe baan of een verhuizing.

1 opmerking:

kaylaash zei

Dit keer in Almere op 30 augustus. Hcc. Shiv Mandir Almere Poort