zaterdag, augustus 29, 2009

Freonlike groetnis van vader Onnufry en vader Jewsewy uit Hemelum

Vader Onnufry, monnik, wilde een orthodox klooster opzetten in het noorden van Nederland. Om dit te kunnen realiseren, verenigde hij zich in 1996 met drie anderen in de Stichting Orthodox Welzijn. Naast het oprichten van het klooster in het Friese plaatsje Hemelum, richt de stichting zich ook op het organiseren van maatschappelijke activiteiten. Hiermee wil de stichting onder meer de communicatie tussen orthodoxen in Nederland onderling en tussen orthodoxen en niet-orthodoxen verbeteren.

Inmiddels is het klooster in Hemelum (leuke naam om een klooster te vestigen) tot stand gekomen: Het Orthodox Klooster van de Heilige Nikolaas. Twee monniken wijden daar hun leven aan hun Russisch-orthodoxe geloof, vader Onnufry en vader Jewsewy, twee broers. Aartbisschop Simon van Nederland en België kwam uit Brussel naar Hemelum om het klooster in te wijden.
In een normaal klooster blijven de monniken vooral in en bij het klooster, maar voor pastorale contacten moeten de twee broers regelmatig op pad in Noord-Nederland, want er wonen maar liefst 3000 orthodoxen. Ze proberen echter altijd voor het kloostergebed terug te zijn.

Het klooster huist in een voormalige gereformeerde kerk. “Door het Samen op Weg-proces" kwam de gereformeerde kerk in Hemelum vrij. De dorpelingen keken in eerste instantie wat vreemd naar de wat exotische nieuwe bewoners van de kerk. Daarom zijn de monniken bij de verbouwing van de kerk met een videocamera het dorp ingegaan en hebben de mensen gevraagd wat ze er van vonden. Ook hebben ze opnames van de verbouwing gemaakt. Op een avond hebben ze die film aan de dorpelingen laten zien. Zo probeerden ze het ijs te breken. Tegenwoordig zijn ze normale verschijningen in het dorp.

Inmiddels is er mogelijkheid tot overnachten, een cadeau- en boekshop en en vriendenkring. Het is mogelijk diensten in het klooster bij te wonen, zie de website.

Geen opmerkingen: