dinsdag, augustus 04, 2009

Einde voor Ferdi E, "een medemens die een fout heeft begaan"

Onvoorstelbaar toch? Heb je zo'n roemrucht leven geleid, kom je gewoon ten einde door met je fiets onder een graafmachine te rijden.

Dit overkwam Ferdi E. gisteren, de ontvoerder en moordenaar van Gerrit Jan Heijn. Hij was sinds 2001 weer vrij man en woonde sinds 2006 onder de naam Paul Elsas in Ruurlo. Aanvankelijk wist men daar niet wie hij was, maar dit werd al snel bekend. Toch kon hij nog elke dag in betrekkelijke rust een stukje fietsen, en dit werd hem dus gisteren in de buurt van Vorden fataal. Hij had voorrang moeten geven aan de graafmachine, maar deed dit niet en de chauffeur van de graafmachine zag hem niet. Onderweg naar het ziekenhuis overleed Ferdi E.

Paul Robert Ferdinand Elsas was een Nederlandse ingenieur die in 1987 Ahold topman Gerrit Jan Heijn ontvoerde en vermoordde, het hield Nederland destijds maandenlang in de greep. Wie herinnert zich niet de opgestuurde pink?
Ferdi Elsas had enkele mislukte carrièrestappen achter de rug en zat al maanden zonder werk. Hij en zijn vrouw, de beeldend kunstenares Els Hupkes, hadden te kampen met financiële moeilijkheden, omdat diverse schuldeisers onmiddellijke betaling eisten. Bovendien had Elsas, zo stelde hij later, veel geld nodig voor wraakacties die hij hoopte uit te voeren, onder andere op "de vier van Nijmegen", een groep vroegere zakenpartners. Elsas besloot tot een ontvoering over te gaan. Die bereidde hij zo nauwkeurig voor, dat forensisch experts tot aan de ontknoping een goed georganiseerde criminele bende achter de ontvoering vermoedden. In werkelijkheid wist zelfs zijn vrouw niet van de plannen en evenmin van de uitvoering, al had ze wel redenen tot argwaan, zoals ze in 2000 onthulde in haar autobiografische roman De kleine Britt; het leven na de overval.
Uiteindelijk incasseerde E. eind november 1987 zo’n acht miljoen gulden aan losgeld. Toen hij in het voorjaar daarop een briefje van 250 gulden bij een slijter uitgaf, werd het biljet herkend. Enkele maanden later, voorjaar 1988, werd hij ingerekend en veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf plus tbs.

Mevrouw Heijn is overigens, tot mijn verbazing, helemaal niet haatdragend. Hank Heijn, de weduwe van Gerrit Jan Heijn, heeft gezegd erg te doen te hebben met de familie E. Voor Hank is het geen opluchting dat Ferdi E. nu dood is. De weduwe van Gerrit Jan Heijn schreef de moordenaar van haar man in 2005 een verzoeningsbrief. Ze wilde niet de rest van haar leven met wrok rondlopen. Daarmee zou ze haar Gerrit Jan immers niet terug krijgen. Ze verklaarde Ferdi E. te zien als een medemens. Een medemens die een fout heeft begaan, een onherstelbare fout.

Geen opmerkingen: