woensdag, juli 29, 2009

Zelf-schrijf bijbel in Glasgow

Het Vaticaan is niet te spreken over een kunstwerk in Glasgow, waarbij bezoekers worden uitgenodigd hun eigen verhaal toe te voegen aan een bijbel. Naast de bijbel staat een bak pennen met een briefje: “If you feel you have been excluded from the Bible, please write your way back into it.” In plaats van serene, persoonlijke bijdragen, schreven ze het boek vol met obscene teksten. "Het is walgelijk en beledigend. Zoiets zouden ze nooit met een koran durven doen," zegt een woordvoerder van paus Benedictus.

De tentoonstelling 'Made in God's Image' in de prestigieuze Gallery of Modern Art (Goma) is een initiatief van de Schotse kunstenaar Anthony Shrag. Hij wil homo's en transseksuelen die zich buitengesloten voelen, een mogelijkheid geven zichzelf 'terug te schrijven' in de Bijbel. Anthony Shrag zelf zegt niet in een God te geloven, maar dat hij door het vooronderzoek voor zijn project wel veel meer respect heeft gekregen voor mensen die wel geloven.

De museumdirectie plaatste de bijbel al achter glas na klachten. Nu kunnen mensen hun commentaren alleen nog kwijt op lege vellen papier, die later in het boek worden gebonden.

Eigenlijk vallen die "obscene" teksten best mee volgens mij. Zo staat er bijvoorbeeld “This is all sexist pish, so disregard it all", een andere bezoeke schreef op de eerste pagina van Genesis: “I am Bi, Female & Proud. I want no god who is disappointed in this.”

Geen opmerkingen: