dinsdag, juli 21, 2009

Professor heeft moeite met praktijk

Theorie en praktijk kunnen ver uit elkaar liggen, zelfs op het prestigieuze Harvard, waar professor Henry Louis Gates Junior deze week wat moeite had zijn eigen theorie in de praktijk te brengen.

Een zwarte professor van de prestigieuze universiteit van Harvard, die vorige week werd opgepakt toen hij thuis kwam, heeft de politie van Cambridge beschuldigd van racisme. De 58-jarige Henry Louis Gates Junior, die beschouwd wordt als een autoriteit op het vlak van Afro-Amerikaanse studies, werd afgelopen donderdag in verdenking gesteld voor "tegenwerking en belediging van een agent in functie".

Volgens het politieverslag had een vrouw gezien hoe Gates met een schouderduw zijn voordeur opende. Omdat ze dacht dat het om een inbraak ging, meldde ze dit bij de politie, die (anders dan in Nederland) gelijk in aktie kwam. Gates weigerde zijn identiteit aan de agenten bekend te maken en noemde de politiemannen "racisten", waarna hij uitriep: "Dit is hoe men de zwarten in de Verenigde Staten behandelt". "Jullie weten niet met wie jullie te maken hebben", voegde de professor er nog aan toe. Gates werd nadien vrijgelaten. Gates heeft geen publieke verklaringen over het incident afgelegd en gaat gewoon verder met zijn colleges over tolerantie en verdraagzaamheid in de Amerikaanse samenleving.

Geen opmerkingen: