donderdag, juli 16, 2009

Filmrecensie: Angels & Demons - Het Bernini Mysterie

Door Michael Koukos

Regie: Ron Howard
Cast: Tom Hanks (Robert Langdon), Ewan McGregor (Camerlengo Patrick McKenna), Ayelet Zurer (Vittoria Vetra), Stellan Skarsgård (Commander Richter)
Speelduur: 138 minuten
Jaar: 2009

Hoewel de verfilming van de Da Vinci Code erg tegenviel waren de verwachtingen rond Angels & Demons toch nog hoog.
De film begint in een razend tempo waardoor men in enkele minuten zoveel informatie moet opnemen dat men, als men het boek niet heeft gelezen, meteen al het spoor bijster is.
Wat wel meteen ook opvalt is het zeer gelikte camerawerk.
Als echter eenmaal de klopjacht op de moordenaar van de kardinaals begint zie je pas de echte boodschap van deze film. Het is een ordinaire 2 uur durende reclamespot voor de Lancia Delta.

Verder zijn er weinig verrassingen te melden; de regisseur heeft behoorlijk goed de lijn van het boek gevolgd. Het op zich al ongeloofwaardige verhaal van de belachelijk grote hoeveelheid antimaterie en de zelfreflexie van een Vaticaan dat in realiteit wordt geleid door een oud-nazi maken het er allemaal niet veel realistischer op. De stommiteiten die professor Langdon samen met de Lanciarijdende politieagenten op mekaar stapelt grenst aan het ergerlijke.

Toch zijn de acteerprestaties niet verkeerd op Ayelet Zurer als jammerlijke uitzondering na; zij loopt er de volledige 138 minuten bij alsof zij vreselijke kiespijn heeft. Tom Hanks zit deze keer wel goed in zijn rol, wat niet gezegd kon worden van The Da Vinci Code.
Ondanks dat alles zijn er ook een paar pluspuntjes. De prachtige beelden van Rome zijn erg mooi om naar te kijken, en de special effects zijn op zijn minst indrukwekkend te noemen.
Daar staat dan wel tegenover dat ondanks de flitsende klopjachten het geheel behoorlijk langdradig is.
Jammer, alweer een gemiste kans dus.

Wie echt de achtergronden van de Illuminatie wil kennen kan beter een Alex Jones film kijken.

Geen opmerkingen: