woensdag, juni 03, 2009

Vampierengerecht uit Tsjaad

Terwijl je in het westen struikelt over de diverse soorten vegetariërs en veganisten, is de bevolking in Tsjaad zo arm dat zij zich in leven moeten houden met "vampieren". Hieruit blijkt maar weer dat het weigeren van voedsel uit principiele overwegingen een luxe is die velen zich helemaal niet kunnen permiteren.

Hongerigen in Tsjaad hebben een eeuwenoude traditie nieuw leven in geblazen; het eten van gebakken bloed ("vampieren"). Vlees kan bijna niemand meer betalen en om toch nog iets van voedingswaarde binnen te krijgen blijkt het bloed uitstekend te voldoen. Men haalt een litertje bloed voor $1 bij het slachthuis en daarmee kunnen 40 vampierborden worden gemaakt. Men bakt het bloed samen met wat peper, zout, uien, een pittige saus en maggi blokjes en dan schijnt het nog uitstekend te smaken ook. Klinkt eigenlijk best lekker, maar het is op zich triest dat het voortgekomen is uit honger en geen keuze hebben.

Tsjaad is een van de armste landen ter wereld. De levensverwachting is er slechts 54 jaar, de kindersterfte ligt er op 19,7 % per jaar. Doordat het land volledig omringd wordt door andere landen en er dus geen directe zeeverbindingen zijn wordt de in- en uitvoer van producten extra bemoeilijkt. Ongeveer 80% van de bevolking werkt in de landbouw en veeteelt. Sinds 2003 zijn er nog meer monden te voeden want Tsjaad moet sind sdie tijd, onder toezicht van internationale organisaties, grote groepen vluchtelingen uit de Soedanese regio Darfoer opvangen.

Geen opmerkingen: