vrijdag, juni 05, 2009

De steen des gewetens

Sommige mensen hebben nog een geweten, en hebben daar zelfs zo nu en dan last van. Zoals een Amerikaan die 12 jaar geleden op Ben Gurion stond met 21 kg overgewicht, door een steen uit Jeruzalem die hij van een gids had gekregen.

De man kreeg destijds een rondleiding door de oude stad in Jeruzalem. De gids had waarschijnlijk een hekel aan hem, waarop hij de man het 21 kg zware cadeautje gaf. De man is erg gelovig en was blij met dit wancadeau, nu zou hij thuis iedere dag bij de steen kunnen bidden voor Jeruzalem.

Helaas kwam er van het bidden niets, elke keer als de man de steen zag kreeg hij namelijk last van een vreselijk schuldgevoel. Hij besefte dat de steen gestolen moest zijn van een archeologische site, en niet in Amerika maar in Israel thuishoorde.

De man ging alles opbiechten bij een priester. De priester had ook niet zo'n zin om met de zware steen op reis te gaan en besloot de Israelische autoriteiten een brief te schrijven om vergeving te vragen voor de man. De Israelische autoriteiten waarderen de eerlijkheid wel en zijn dan ook niet van plan juridische stappen tegen de man te ondernemen.
En zo kwam er afgelopen week een postbode met een wel erg zware tas bij het Israelische Antiquiteiten Committee.

Geen opmerkingen: