donderdag, juni 11, 2009

Bejaarde neonazi gaat door het lint in Holocaustmuseum

Helaas is het neonazisme nog steeds een groot gevaar, wat gisteren in Washington maar weer eens bewezen werd. Een 88-jarige man liep het Holocaustmuseum in en begon om zich heen te schieten. Een beveiliger schoot terug en kwam om het leven, de dader ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Het incident was aan het begin van de middag toen er veel bezoekers in het museum waren.

Het museum hanteert binnen en buiten het gebouw strenge veiligheidsmaatregelen. Alle bezoekers moeten door een metaaldetector lopen voordat ze naar binnen mogen en tassen en rugzakken worden gecontroleerd.
Het herdenkingsmuseum voor de vele Joodse slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog vielen, staat in het centrum van Washington, ten zuiden van het Witte Huis. Sinds de opening in 1993 hebben dertig miljoen mensen het museum bezocht, onder wie 85 wereldleiders.

De dader is James von Brunn, een inwoner uit de staat Maryland die banden met extreemrechtse neonazistische organisaties heeft. Von Brunn heeft al diverse keren in de gevangenis gezeten, en heeft een lang verleden met neonazisme. Hij begon zijn carriere vreemd genoeg als marine-officier in de Tweede Wereldoorlog. Verder is von Brunn afgestudeerd aan Washington University en schijnt een welbespraakt en intelligent man te zijn. Wat het des te vreemder, maar ook enger maakt dat iemand zulke extreme standpunten heeft. Von Brunn was tegen alle joden en zwarten en heeft onlangs Obama nog aangevallen; zijn geboorteakte zou volgens Von Brunn niet kloppen waardoor hij onmogelijk in het Witte Huis kon zitten.
Het is dat het qua leeftijd niet kan kloppen, anders zou je denken dat Von Brunn de incarnatie van Hitler is.

Geen opmerkingen: